Dansen met Parkinson; cursus voor patiënten en mantelzorgers

Dansen met Parkinson; cursus voor patiënten en mantelzorgers

16-10-2017

De armen en benen zijn warm gewreven tijdens de opwarming en dan kan het danswerk beginnen. Deelnemers van de nieuwe lessenreeks Dansen met Parkinson doen mee aan een speciaal ontwikkelde dansmethode voor mensen met Parkinson en hun mantelzorgers. Zittend in haar rolstoel tilt Ellen Kiene (83) een voor een haar voeten op, dan komt er een dribbeltje bij. Vervolgens worden de voeten omhooggetrokken aan een denkbeeldig touwtje. Na ‘droog’ geoefend te hebben, start de muziek van Fleetwood Mac en wordt er gedanst en bewegen de armen mee. Kiene: ,,Ik heb dit nodig omdat ik stijver word. De bewegingen zijn heel gecontroleerd. Hierna ben ik moe en heb ik getranspireerd, maar dat is de bedoeling.”

Het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) verzorgt in samenwerking met Vitalis Peppelrode deze nieuwe cursus. Marieke Wilde, docent, vertelt hoe ze ermee in aanraking is gekomen: ,,Tweeënhalf jaar geleden zat een collega van mij bij RTL Late Night. Hij heeft op jonge leeftijd Parkinson gekregen en ging werken met de dansmethode van de Mark Morris Dance Group uit Amerika, die ontwikkeld is voor mensen met Parkinson. Mensen werden beweeglijker en in sommige gevallen ging het aantal medicijnen naar beneden. Ik wilde hier ook mee aan de slag en ben de cursus gaan volgen.” In de lessen gaat het om bewegen, maar ook om plezier, ontspanning en elkaar ontmoeten. Zittend en staand en, indien mogelijk, bewegend door de ruimte. Hans Borsje (63): ,,Door het ontbreken van dopamine wordt bewegen moeilijker. Je bent stijf, maar je moet blijven bewegen. Muziek is een goed hulpmiddel om de beweging te maken.” De heer en mevrouw Kamp­hues, beiden 79, genieten van de cursus. Mevrouw: ,,Hier kom ik mijn bed wel voor uit. ’s Morgens ben ik stijf, maar hier knap ik van op.” Meneer, mantelzorger: ,,Thuis oefeningen doen is anders dan hier dansen. Het is ook leuk om samen te doen. We moeten iedere dag bewegen.”

Bron: ED 13/10       Foto: Meulenhof   

De lessen zijn iedere dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur in het Theehuis in de tuin van Vitalis Peppelrode aan de Ds. Th. Fliednerstraat 5 in Eindhoven. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een les volgen. Informatie: Wendy van Zon, w.van.zon@vitalisgroep.nl.

Klik hier voor een impressie van de cursus Dansen met Parkinson die Studio 040 onlangs maakte.

Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis