Onderzoek TU DELFT: Tovertafel zet aan tot beweging

17-05-2017

Onderzoek TU DELFT: Tovertafel zet aan tot beweging

17-05-2017
 Tovertafel’ brengt mensen met dementie in beweging. Dit blijkt onlangs uit onderzoek door de TU DELFT. De Tovertafel is een speels product dat ouderen in de midden tot late stadia van dementie stimuleert. Dit gebeurt door middel van interactieve lichtanimaties die worden geprojecteerd op een tafel en reageren op het bewegen van handen en armen. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen ‘spelen met licht’, door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien, of door herfstbladeren van tafel te vegen. Het is een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk.
 
Op Vitalis Wissehaege worden sinds de herfst 2016 tovertafels ingezet op de afdelingen waar dementerende ouderen wonen. Dit geeft verbluffende resultaten!
Het Fonds NutsOhra ‘Klein Geluk’maakte de aanschaf van drie Tovertafels mogelijk voor de afdelingen in Vitalis Wissehaege.
 
Lees hier meer over de tovertafels op Wissehaege.
 
Het onderzoek door TU DELFT
Ontwikkelaar Hester Anderiesen-Le Riche promoveerde op dit onderwerp aan de TU. "De doelstelling van mijn onderzoek was om de passiviteit van ouderen met dementie te verminderen, met een speels product of spel dat ook zou bijdragen aan het plezier van de ouderen", zegt Hester Anderiesen-Le Riche."Het prototype van deze serious game is gebruikt om testen te doen met de bewoners van zorginstellingen en het zorgpersoneel. In tegenstelling tot wat wij voor mogelijk hielden, speelden de bewoners zelf een hele interessante participerende rol in de verdere ontwikkeling van het product."
 
Lees hier meer het onderzoek.
Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis
Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis