Peppelrode: Winnaar Zorg Belevings Award

Peppelrode: Winnaar Zorg Belevings Award

17-05-2016

Vitalis Peppelrode heeft op donderdag 11 mei de award ‘meest belevingsgericht zorghuis van Nederland’ gewonnen. De vakjury gaf in hun verhaal naar de onthulling van de winnaar aan: “Medewerkers zijn doortrokken door de beleving van de cliënt, ze beleven mee mét de cliënt, ze spreken vanuit hun hart en dat voelt heel erg goed. Wij zouden wel in deze zorginstelling willen wonen".

Het platform Zorg voor Beleving

Het congres Zorg voor Beleving werd georganiseerd door het Platform Zorg voor Beleving, een initiatief van Qwiek in samenwerking met Zuyderland, IT-FITS, Fietslabyrint.nl, Brein Collectief en Planetree. Op 11 mei hebben 3 genomineerden met een laatste vragenronde hun inzendingen verdedigd. De publieksprijs is uitgereikt aan onze collega’s van ZINN uit de provincie Groningen. 

Hoe past Vitalis Peppelrode belevingsgerichte zorg toe?

In het ingestuurde filmpje van Vitalis Peppelrode is te zien, hoe er in diverse situaties op een belevingsgerichte manier gewerkt wordt met dementerende ouderen. Bij binnenkomst van een nieuwe bewoner worden er door de afdeling eerst vragen gesteld. Wat ziet en voelt een bewoner? Dan pas wordt zorg op maat besproken en afgestemd. Uiteraard rekening houdend met de fase van dementie waarin een cliënt zich bevindt.

Door goed te kijken en te luisteren naar bewoner en familie komt er gelegenheid om de cliënt een fijne dag te bezorgen en een warm en veilig gevoel. Zorg professionals zijn van oudsher gewend om te kijken wat iemand niet meer kan en vervolgens deze taak over te nemen. Medewerkers in Peppelrode bieden de gehele dag belevingsgerichte zorg aan, het is onderdeel van hun werkwijze geworden. Uit de praktijk is gebleken dat als mensen meer zelf doen, ze meer plezier hebben en minder onrust vertonen.

Binnen Peppelrode wordt niet alleen in innovatie voor een belevingsgerichte aanpak gekozen. Ook structureel worden personeelsleden opgeleid als gespecialiseerd verzorgende. Met de Vitalis academie is er een visie en leergang ontwikkeld voor de zorg rondom dementerende ouderen. In deze visie is opgenomen dat we het belangrijk vinden dat cliënten zich niet alleen thuis moeten voelen, maar zich ook veilig moete voelen. Het zorgteam van deze afdelingen worden natuurlijk ondersteund ook door andere disciplines ondersteund. Zo leveren o.a. de professionals van de Behandelgroep (artsen, fysiotherapeuten, enz.) hier een belangrijke bijdrage aan. We doen het samen, want onze cliënten doen er toe!

Voor meer informatie kijk op www.zorgvoorbeleving.nl

 

 

 

Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis