VITALIS 1E DEELNEMER VILANS PROJECT 'BEWUST GEBRUIK PSYCHOFARMACA'

VITALIS 1E DEELNEMER VILANS PROJECT 'BEWUST GEBRUIK PSYCHOFARMACA'

16-12-2016

Vitalis Wissehaege doet mee met vernieuwend project ‘Beter af met minder’. Vilans, de organisatie die organisaties in de langdurige zorg help om de zorg te verbeteren is dit nieuwe project gestart. Vitalis Wissehaege is de eerste zorgorganisatie in Nederland die zich voor dit project heeft aangemeld. Bij de eerste meting bleek dat Vitalis Wissehaege al minder psychofarmaca gebruikt, dan het landelijk gemiddelde in verpleeghuizen. Het doel van het project is door betere samenwerking met familie, verzorging, arts, psycholoog, nog beter om te kunnen gaan met de bewoner, waardoor psychofarmaca niet of minder nodig zijn.

Psychofarmaca zijn geneesmiddelen die bedoeld zijn om een psychisch probleem te behandelen of te stabiliseren. Onder andere voor mensen met een vergevorderd stadium van dementie kunnen dit toereikende hulpmiddelen zijn. De middelen hebben direct effect op het psychisch welbevinden van de gebruiker. De werking van de middelen is echter beperkt en de bijwerkingen zijn aanzienlijk: sufheid, slecht lopen, moeite met slikken. De meeste richtlijnen adviseren dan ook om psychofarmaca alleen als uiterste redmiddel in te zeten en daarnaast gebruik te maken andere methoden of therapieën. Toch blijkt dat dat psychofarmaca nog te vaak en te lang wordt voorgeschreven.

Lees meer over dit project in de Vitalis Next van december 2016. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met:

m.dejong@vitalisgroep.nl of m.fahimi@vitalisgroep.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis