Ontspannen zorgmomenten met de Qwiek Up

Ontspannen zorgmomenten met de Qwiek Up

16-09-2016

De Qwiek Up, een innovatieve videoprojector, creëert een beleving waardoor de zorg beter en meer ontspannen verloopt. De Qwiek Up is een verrijdbare projector waarop beelden en geluid worden afgespeeld. Bijvoorbeeld een wandeling door het bos, een bezoek aan een groot aquarium of een show van Andre Rieu. De eerste ervaringen in Peppelrode met de Qwiek Up waren heel positief.

De Qwiek Up kan zowel voor een groep als individueel worden ingezet. Beelden van de kinderen en kleinkinderen, bijvoorbeeld met persoonlijke boodschappen, kunnen via een USB stick worden geprojecteerd in de Qwiek Up. Zo kan er worden ingespeeld op de persoonlijke behoeftes van de cliënt waardoor de kwaliteit van leven zichtbaar verbetert.

Helga Mathijssen, verzorgende bij Peppelrode, raakte enthousiast en ging meer aandacht besteden aan het snoezelen met bewoners en de inzet van de Qwiek Up. Haar ervaring leert dat de spanning in het lichaam van de dementerende bewoner minder wordt en de zorgmomenten rustiger en sneller kunnen verlopen. Ook vangt de Qwiek Up onrustige momenten in de huiskamer op; de sfeer wordt vredig en rustig door de beelden en muziek.

De inzet van de Qwiek up is een goed voorbeeld van belevingsgerichte zorgaanpak. Inmiddels zet Peppelrode de Qwiek Up’s veelvuldig in en worden ze ook in Wissehaege ingezet om onrustige momenten op te vangen. Vonderhof heeft de Qwiek Up op haar wensenlijstje staan en hoopt deze wens via subsidie en sponsoring spoedig te kunnen realiseren.

Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis