FONDS NUTSOHRA PROGRAMMA KLEIN GELUK??? MAAKT HET MOGELIJK

FONDS NUTSOHRA PROGRAMMA KLEIN GELUK??? MAAKT HET MOGELIJK

16-04-2001

3 tovertafels voor bewoners met dementie
Het team voor dementiezorg in Wissehaege had al lang de wens om het leven van de bewoners te veraangenamen. Op het verlanglijstje van de teams stond de aanschaf van drie tovertafels. Maar ja waar doe je dat dan van? Het Fonds NutsOhra maakt dit nu mogelijk. Met de bijdrage uit het programma Klein Geluk gaat deze wens van het team dementiezorg in vervulling.

Voelen dat je er toe doet!
Fonds NutsOhra vindt dat een kwetsbare gezondheid een waardevol leven niet in de weg mag staan. Je kunnen ontplooien en meedoen betekent voelen dat je ertoe doet. En dat is precies het gevoel dat Vitalis haar bewoners wil geven. Een beperking maakt dit lastig, maar niet onmogelijk!

Daarom zet het Fonds NutsOhra zich in voor het vergroten van kansen op meer gezondheid, kwaliteit van leven en toekomstperspectief. Fonds NutsOhra kijkt verder dan de beperking, naar de mogelijkheden die er wél zijn. Ook als er langdurig zorg nodig is. Dit doen ze door het samenbrengen van partijen, het verzamelen en delen van kennis, en door het financieren van projecten.

Wat is nu zo’n tovertafel?
De Active Cues Tovertafel is een speels product dat ouderen in de midden tot late stadia van dementie stimuleert in fysieke en cognitieve activiteit en sociale interactie met minimale begeleiding. Het nieuwe spelconcept bestaat uit interactieve lichtanimaties die worden geprojecteerd op de huidige eettafel. De animaties reageren op de beweging van handen en armen.

Voor de Tovertafel zijn verschillende spellen speciaal ontwikkeld om ouderen met dementie op fysiek, sociaal én mentaal vlak te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan bewegende visjes, bloemen, bladeren, vlinders en een balspel. Het initiatief in de spellen ligt altijd bij de Tovertafel, omdat mensen met dementie daar vaak moeite mee hebben. De Tovertafel geeft regelmatig sensorische prikkels, zodat de aandacht weer wordt teruggebracht naar het spel. Wij verwachten dat niet alleen de bewoners plezier gaan beleven aan de tafels. Wat zal het leuk zijn wanneer familieleden en bezoek samen met hun vader, moeder of vriend(in) een visje vangen?Terug naar nieuwsoverzicht Vitalis